wtorek, 27 sierpnia 2019

Bezglutenowy krem z cukinii z kluseczkami dla niemowląt

Zdrowa zupa dla dzieci, bezglutenowa i bardzo smaczna. Kluseczki są przepyszne a do tego treściwe.

















zupa krem:

1 ziemniak
1 marchewka
1 cukinia żółta
1 kawałek selera
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka mąka ryżowa
natka pietruszki

kluski:
2 łyżki mąka ryżowa
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
woda kilka łyżek

Zupa:

Ziemniak, marchewkę, seler obieram i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, wlewam 500 ml wody i gotuję na wolnym ogniu aż zmiękną. Pod koniec dodaję pokrojoną w plastry cukinię i gotuje jeszcze pięć minut, dodaję oliwę z oliwek, mąkę ryżową i miksuję całość blenderem.

Kluseczki:

Do miski przekładam mąki, dodaję jajko i mieszam. Na końcu dodaję wody odrobinę żeby ciasto było lekko lejące. W garnku zagotowuje litr wody. Na specjalna praskę wylewam ciasto i wyciskam kluski. Gotuję na wolnym ogniu około trzy minuty. Zupę podaję z kluskami i natką pietruszki.


3 komentarze: