Lekkie pyszne ciacho z jagodami i borówkami. Do tego bezglutenowe. Uwielbiam te czarne kuleczki duże i małe. Szkoda że sezon na nie będzie się kończyć. Taka mała kosteczka a ile radości może sprawić. Kto chętny częstować się :-)
biszkopt bezglutenowy:
3 jajka wielkość M
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 szklanki mąki bezglutenowej mix
1 łyżka płaska mąki kokosowej
4 łyżki cukru
galaretka:
2 galaretki winogronowe
250 g borówek
jagodowa śmietana:
35 dkg jagód
5 łyżeczek żelatyny
500 ml śmietany kremówki 30 %
4 łyżki cukru
wiórki kokosowe do dekoracji
mięta świeża
Biszkopt bezglutenowy:
Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier po łyżce stopniowo i dalej ubijam, i kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka i mieszam już tylko mikserem. Mąki przesiewam z proszkiem i dodaję do masy jajecznej. Delikatnie mieszam od spodu. Dno formy o średnicy 27 cm na 18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 20 minut.
Galaretka:
Galaretki rozpuszczam w 350 ml wody.
Jagodowa śmietana:
Jagody przekładam do garnka dodaję cukier i zagotowuję. Jagody miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 1/3 szklance wody zimnej. Rozpuszczam w gorącym musie jagodowym. Odstawiam do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Jak jagody zaczną lekko tężeć dodaję do śmietany i mieszam.
Połowę śmietany jagodowej wylewam na biszkopt. Wkładam do lodówki na 20 minut aż stężeje. Układam borówki i zalewam je lekko tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Na galaretkę wykładam resztę śmietany jagodowej. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypuję wiórkami kokosowymi, dekoruję borówkami i mięta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz