Zdrowa zupa dla dzieci, bezglutenowa i bardzo smaczna. Kluseczki są przepyszne a do tego treściwe.
zupa krem:
1 ziemniak
1 marchewka
1 cukinia żółta
1 kawałek selera
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka mąka ryżowa
natka pietruszki
kluski:
2 łyżki mąka ryżowa
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
woda kilka łyżek
Zupa:
Ziemniak, marchewkę, seler obieram i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, wlewam 500 ml wody i gotuję na wolnym ogniu aż zmiękną. Pod koniec dodaję pokrojoną w plastry cukinię i gotuje jeszcze pięć minut, dodaję oliwę z oliwek, mąkę ryżową i miksuję całość blenderem.
Kluseczki:
Do miski przekładam mąki, dodaję jajko i mieszam. Na końcu dodaję wody odrobinę żeby ciasto było lekko lejące. W garnku zagotowuje litr wody. Na specjalna praskę wylewam ciasto i wyciskam kluski. Gotuję na wolnym ogniu około trzy minuty. Zupę podaję z kluskami i natką pietruszki.
Bardzo ciekawie to zostało opisane.
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJestem pod wielkim wrażeniem. Świetny artykuł.
OdpowiedzUsuń