sobota, 2 marca 2019

Chlebek kwiatek smakowy

W moim domu nie kupuje się chleba tylko piecze. Bardzo lubimy pieczywo smakowe. Tym razem upiekłam chleb z dodatkiem jęczmienie młodego, dyni, pomidorów suszonych w kształcie kwiatka.
















składniki ciasto bazowe:

1 kg mąki pszennej
2 dkg drożdży
180 g masła
1 łyżka soli himalajskiej płaska
szczypta cukru
400 ml mleka letniego

ciasto zielone:

ok 650 g ciasta bazowego
1 łyżka sproszkowany młody jęczmień
50 ml oliwy z oliwek od pomidorów suszonych

składniki ciasto czerwone:

250 g ciasta bazowego
5 pomidorów suszonych z oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

składniki ciasta żółtego:

500 g ciasta bazowego
150 g dyni upieczonej
1/2 łyżeczki zmielonej pestki awokado




Wykonanie ciasta bazowego:

Do miski przesiewam dwie łyżki mąki, dodaję szczyptę cukru, i wlewam mleka tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około 120 ml. Mleko ma być letnie. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wlewam resztę mleka letniego i wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione masło zimne i wyrabiam. Ciasto odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Wykładam je na stolnicę podsypana mąką i dzielę na trzy części po 250 g, 500 g, i trzecia cześć pozostałe ciasto.

Ciasto czerwone:

Do 250 g ciasta bazowego dodaję zblendowane pomidory suszone, koncentrat, paprykę. Ciasto wyrabiam  robotem, albo w rękach. Trzeba długo ugniatać.

Ciasto żółte:

Do 500 g ciasta bazowego dodaję zmiksowaną dynię i wyrabiam mikserem. Jak ciasto będzie się za bardzo kleić można dodać mąki.

Ciasto zielone:

Do pozostałego ciasta bazowego dodaję jęczmień, oliwę z pomidorów i wyrabiam mikserem albo rękoma.

Wykonanie chleba:


Foremka o wymiarach 30x11x10 cm.


Ciasto zielone dzielę na dwie części i rozwałkowuję każdą na długość foremki i szerokość która pokryje dno i boki częściowo.
Foremkę wykładam papierem do pieczenia całą. Układam jeden płat ciasta zielonego.
Ciasto żółte dziele na osiem części i z każdej formuję wałek o długości 30 cm.
Ciasto czerwone dzielę na dwie części. Z jednej formuję też wałek o długości 30 cm. Resztę ciasta czerwonego rozwałkowuję na prostokąt o długości 30 cm i szczerość 16 cm. Prostokąt dziele na paski cztery po 4 cm szerokie. Cztery wałki żółtego zawijam każdy osobno w czerwony pasek.

Na dno ciasta zielonego układam na środku foremki wzdłuż wałek żółty, a na nim wałek czerwony który robi za środek kwiatka. Po bokach wałka żółtego układam wałki obklejone ciastem czerwonym. Na nich daję wałki żółte, i na zmianę czerwone oplecione. Na końcu na wierzchu i na bokach układam płat ciasta zielonego i dociskam. Odstawiam chleb do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni góra dół, włożyłam do piekarnika miskę z gorącą wodą, włożyłam blaszkę z chlebem i piekłam 10 minut. Potem zmniejszam na 180 stopni i piekę godzinę około. Przed końcem pieczenia wyjmuje chleb z foremki i pukam w niego od spodu nożem, czy wydaje głuchy odgłos. Wtedy jest dopieczony. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam go na kratkę, spryskuję zimną wodą i nakrywam ściereczka do ostygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz