czwartek, 28 marca 2019

Makaronowy torcik z pstrągiem i pieczarkami


Makaronowy torcik  z pstrągiem, groszkiem, pieczarkami. Zrobiłam go na obiad, ale bardzo dobry tez jest na zimno. Jak nam zostanie można zabrać go do pracy. Dla miłośników makaronu którzy lubią eksperymentować w kuchni. 
















Ma





150 g makaronu spaghetti
2 jajka
100 g śmietany gęstej 18 %
200 g jogurtu greckiego
30 dkg filetu pstrąga
1/2 szklanki sera żółtego startego
200 g groszku mrożonego
20 g pieczarek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, papryczka chili
olej rzepakowy

dekoracja:

7 pomidorków koktajlowych
6 oliwek czarnych
1 cebula czerwona
1 łyżka groszku mrożonego
natka pietruszki
pieprz czerwony ziarna

Filet ryby odcinam od skóry i kroję na kawałki. Posypuję solą i pieprzem.
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Groszek przekładam na patelnię, wlewam 1/4 szklanki wody i lekko go duszę około minuty. Przekładam na talerz. Na patelni na oleju przesmażam pokrojone pieczarki w plastry. Doprawiam sola, pieprzem.
Do miski wbijam jajka, dodaję śmietanę, jogurt, ser,czosnek rozduszony, sól, pieprz, chili i mieszam. Formę o średnicy 25 cm smaruję olejem. Wykładam połowę makaronu, wylewam połowę masy jajecznej, układam kawałki ryby i mieszam widelcem. Dodaję połowę groszku, pieczarki całe, wykładam resztę makaronu wylewam masę jajeczną, dodaję resztę groszku./ łyżkę groszku zostawiam do dekoracji/. Delikatnie mieszam widelcem z wierzchu. Na górze układam pomidorki koktajlowe, plastry cebuli. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i wstawiam formę. Piekę około 25 minut. Po wyjęciu układam oliwki, posypuje natką.pieprzem i groszkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz