Wiosenna lekka przekąska, do tego zdrowa i szybka w postaci sałatki z pysznymi serowymi kulkami i bagietką bazyliową. Kulki serowe obtoczyłam w panierce z bazylii świeżej i natki, dzięki czemu są jeszcze lepsze i aromatyczne. Bagietkę podałam z oliwą bazyliowa którą zrobiłam na bazie bazylii.
sałatka:
1 główka sałaty strzępiastej
1 garść kiełków mieszanka łagodna
4 pomidory koktajlowe
1 kawałek ogórka zielonego
4 rzodkiewki
10 dkg serka śmietankowego
sól, pieprz, płatki chili
bazylia świeża
4 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu czerwonego kulki
1 kawałek bagietki
5 łyżek oliwy z oliwek
sos:
1 łyżeczka musztardy Dijon
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
1/3 łyżeczki bazylii suszonej
1/3 łyżeczki oregano suszone
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki miodu
Sos:
Do słoiczka przekładam składniki sosu, zakręcam i mocno potrząsam aż sos zrobi się gęsty.
Sałatka:
Wszystkie warzywa myję. Sałatę osuszam i strzępie na talerzu. Układam pokrojone pomidorki koktajlowe, plasterki ogórka. Serek przekładam do miski, dodaję sól, pieprz czarny, płatki chili zmielone i mieszam. Za pomocą łyżeczki nabieram serek, w środek wkładam kępkę kiełków i formuję kulki. Bazylię i natkę siekam. Posypuję nimi kulki sera, dekoruję pieprzem czerwonym. Układam na sałatce. Z rzodkiewek wycinam kwiatki, dodaję kiełki, listki bazylii.
Bagietka:
Garść listków bazylii siekam, przekładam do moździerza, dodaję oliwę z oliwek 5 łyżek i rozcieram. Powstanie fajna oliwa bazyliowa. Smaruje nią grzanki.
Sałatkę podaje z grzankami, polewam sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz