niedziela, 13 stycznia 2019

Wyluzowany ptak z modrą żurawiną i jabłkiem


Wyluzowany kurczak z pysznym jesiennym nadzieniem z modrej, żurawiny i jabłek. Podałam go z sosem i musem. Zakochałam się w nim, bo jest soczysty, a nadzienie pyszne. Bardzo łatwo się go kroi dzięki wyluzowaniu i nie mamy problemu z kośćmi. Kurczak ma fajny winny smak. Rozgrzeje nas i nasyci.















marynata:

1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka soli
pieprz, papryczka chili
1 łyżeczka czubricy czerwonej
1 kurczak  1,8 kg

nadzienie:

1/2 główki kapusty czerwonej
3 jabłka
1 cebula
200 ml octu jabłkowego
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżka masła
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
15 dkg sera żółtego startego
połowa sosu żurawinowego

sos żurawinowy:

30 dkg żurawiny
1 gwiazdka anyżu
sól, pieprz
2 łyżki glassy balsamico
250 ml wina czerwonego wytrawnego
olej rzepakowy


Kurczaka myję, osuszam. Cały kurczak został wyluzowany za wyjątkiem skrzydeł. Pozbawiłam go korpusu, szyi, z udek wycięłam kości, zostawiłam tylko końcówki na nóżkach. Elementy które wycięłam wykorzystam do ugotowania zupy. Piersi kurczaka lekko nacięłam żeby były cieńsze i utworzyły większy płat w kurczaku. W miseczce wymieszałam składniki marynaty i natarłam nią kurczaka w środku, część zostawiam do wysmarowania kurczaka na wierzchu przed pieczeniem. Odstawiam kurczaka na noc do lodówki pod przykryciem.

Sos żurawinowy:

Żurawinę przekładam do garnka, dodaję glassę balsamico, wino, gwiazdkę anyżu i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka i zacznie gęstnieć. Doprawiam solą, pieprzem.

Nadzienie:

Kaszę gotuję w 2/3 szklance wody i studzę.
Kapustę szatkuję drobno. Cebule kroję też drobno. Do garnka przekładam kapustę, wlewam wodę tyle żeby przykryła kapustę i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękka. Wodę odcedzam, wlewam ocet winny, dodaję pokrojoną cebule, jabłka obrane i pokrojone, sól, pieprz, cukier i duszę około 20 minut. Na końcu dodaję masło, połowę sosu żurawinowego. 1/3 kapusty odkładam na mus. Jak farsz jest zimny dodaję ser starty, kaszę i mieszam.

Kurczaka napełniam farszem z kapusty, nóżki też napełniam. Spinam wykałaczkami dokładnie. Całego z wierzchu nacieram pozostałą marynatą i smaruję olejem. Układam w naczyniu do zapiekania spiętym korpusem do dołu. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, na dno piekarnika wstawiam miseczkę z gorąca wodą żeby parowała i wstawiam naczynie z kurczakiem, zmniejszam temp do 180 stopni i piekę godzinę i  30 minut. W między czasie podlewam kurczaka sokami które wytworzył.

Mus z kapusty:

Odłożoną kapustę miksuję blenderem dzięki czemu powstanie fajny mus do mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz