środa, 23 stycznia 2019

Pulpety z indyka w gulaszu z bakłażanem i papryką
















pulpety:

30 dkg mielonego
1 jajko
2 łyżki kaszki manny
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
mąka pszenna do obtoczenia
1 cebula
1 ząbek czosnku

gulasz:

500 ml passaty pomidorowej
1 bakłażan
1 cebula
1 papryka czerwona
30 dkg pieczarek
sól, pieprz
papryka wędzona, papryczka chili
70 g serka fromage czosnkowy
natka pietruszki
olej rzepakowy

Pulpety:

Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko, sól, pieprz, kaszkę mannę, majeranek. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa, czosnek sprasowany też. Mięso dokładnie wyrabiam formuje nieduże pulpety i obtaczam w mące.

Gulasz:

Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i smażę na oleju. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojonego bakłażana, dodaję pokrojoną paprykę i chwile smażę. Wlewam passate pomidorową, 250 ml wody, dodaję sól, pieprz, papryczkę chili, wędzoną, i wkładam pulpety. Gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję pieczarki, mieszam, dodaję natkę pietruszki.

1 komentarz:

  1. Witam, do czego dodaje serek fromage? jest w skladnikach , a nie ma go w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń