Sycąca zupa fasolowa z nutą pomidorową i klopsikami makaronowymi. Do zupy dodałam grzyby suszone i do klopsów też. Makaron w zupie można podać na wiele sposobów. Polecam zrobić takie klopsiki bo są naprawdę dobre. Zrobiłam na próbę kilka i okazało się że za mało. Fajna zupa na rozgrzanie.
przepis na zupę:
60 dkg żeberek
2 marchewki
1/3 selera
2 ziemniaki
500 g fasoli jaś
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 garść suszonych podgrzybków
1 łyżeczka papryki wędzonej
papryczka chili
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 por biała część
przepis na klopsiki:
150 g makaronu nitki
połowa grzybów z zupy
1 cebula
sól, pieprz
10 dkg sera żółtego
1 jajko
olej rzepakowy
bułka tarta
Zupa:
Fasolę i grzyby namaczam w osobnych miskach w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień gotuje grzyby w tej samej wodzie co się moczyły godzinę. Fasole przekładam do garnka, dodaję pokrojone żeberka, wlewam 2-2,5 litra wody. Gotuję godzinę. Marchewkę, seler obrane ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę, por drobno kroję. Po godzinie gotowania, dodaję warzywa wszystkie, pokrojone chili, czosnek sprasowany, połowę grzybów i gotuję dalej 30 minut. Na końcu wlewam koncentrat, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną. Zupę podaję z natką i klopsikami
Klopsiki:
Makaron gotuję aldente. Cebule i grzyby drobno kroję. Ser ścieram na tarce. Na patelni na oleju przesmażam cebule, dodaję grzyby i dalej smażę. Do makaronu dodaję grzyby, ser, sól, pieprz, połowę jajka. Formuję niewielkie kulki które obtaczam najpierw w bułce potem w jajku i znowu w bułce. Smażę na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz