Wyluzowany kurczak z pysznym jesiennym nadzieniem z modrej, żurawiny i jabłek. Podałam go z sosem i musem. Zakochałam się w nim, bo jest soczysty, a nadzienie pyszne. Bardzo łatwo się go kroi dzięki wyluzowaniu i nie mamy problemu z kośćmi. Kurczak ma fajny winny smak. Rozgrzeje nas i nasyci.
marynata:
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka soli
pieprz, papryczka chili
1 łyżeczka czubricy czerwonej
1 kurczak 1,8 kg
nadzienie:
1/2 główki kapusty czerwonej
3 jabłka
1 cebula
200 ml octu jabłkowego
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżka masła
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
15 dkg sera żółtego startego
połowa sosu żurawinowego
sos żurawinowy:
30 dkg żurawiny
1 gwiazdka anyżu
sól, pieprz
2 łyżki glassy balsamico
250 ml wina czerwonego wytrawnego
olej rzepakowy
Kurczaka myję, osuszam. Cały kurczak został wyluzowany za wyjątkiem skrzydeł. Pozbawiłam go korpusu, szyi, z udek wycięłam kości, zostawiłam tylko końcówki na nóżkach. Elementy które wycięłam wykorzystam do ugotowania zupy. Piersi kurczaka lekko nacięłam żeby były cieńsze i utworzyły większy płat w kurczaku. W miseczce wymieszałam składniki marynaty i natarłam nią kurczaka w środku, część zostawiam do wysmarowania kurczaka na wierzchu przed pieczeniem. Odstawiam kurczaka na noc do lodówki pod przykryciem.
Sos żurawinowy:
Żurawinę przekładam do garnka, dodaję glassę balsamico, wino, gwiazdkę anyżu i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka i zacznie gęstnieć. Doprawiam solą, pieprzem.
Nadzienie:
Kaszę gotuję w 2/3 szklance wody i studzę.
Kapustę szatkuję drobno. Cebule kroję też drobno. Do garnka przekładam kapustę, wlewam wodę tyle żeby przykryła kapustę i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękka. Wodę odcedzam, wlewam ocet winny, dodaję pokrojoną cebule, jabłka obrane i pokrojone, sól, pieprz, cukier i duszę około 20 minut. Na końcu dodaję masło, połowę sosu żurawinowego. 1/3 kapusty odkładam na mus. Jak farsz jest zimny dodaję ser starty, kaszę i mieszam.
Kurczaka napełniam farszem z kapusty, nóżki też napełniam. Spinam wykałaczkami dokładnie. Całego z wierzchu nacieram pozostałą marynatą i smaruję olejem. Układam w naczyniu do zapiekania spiętym korpusem do dołu. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, na dno piekarnika wstawiam miseczkę z gorąca wodą żeby parowała i wstawiam naczynie z kurczakiem, zmniejszam temp do 180 stopni i piekę godzinę i 30 minut. W między czasie podlewam kurczaka sokami które wytworzył.
Mus z kapusty:
Odłożoną kapustę miksuję blenderem dzięki czemu powstanie fajny mus do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz