wtorek, 12 czerwca 2018

Bazyliowy omlet

Zielony omlet z włoską nutą. Dużo bazylii, oliwki, feta, pomidory i truskawki. Pewnie zastanawiacie się jak to truskawki. Otóż połączenie tych składników jest pyszne i zapewniam że pasuje. Omlet jest aromatyczny i syty. 



















5 jajek wielkość M
sól, pieprz
1 doniczka bazylii
10 dkg sera typu feta
5 pomidorków koktajlowych
5 truskawek
15 oliwek czarnych
1 łyżka masła klarowanego


Jajka, liście bazylii przekładam do kielicha od blendera i miksuję razem, dodaję sól, pieprz. Na patelni rozpuszczam masło klarowane, wylewam masę jajeczną, dodaję kawałki sera, oliwki, pokrojone pomidorki i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 30 minut aż się zetnie.. Podaję z pokrojonymi truskawkami, kawałkami sera feta które odłożyłam i listkami bazylii.

1 komentarz:

  1. Apetycznie wygląda Twój omlet. Połączenie smaków Grecji z małym polskim twistem, czyli truskawkami. Z pewnością smakuje rewelacyjnie. :-)

    OdpowiedzUsuń