sobota, 16 czerwca 2018

Zapiekana kalarepa w sosie serowym


Obiad jedno naczyniowy, do tego wegetariański i syty. Ziemniaki młode, bakłażan i kalarepa w roli głównej. Nie muszę was zachęcać że to bardzo dobre. Młode warzywa w formie zapiekanki w sosie serowym. Na zimno też będzie wam smakować :-) 























3 ziemniaki młode duże
1 kalarepa
1 bakłażan
olej rzepakowy
sól, pieprz
1 kawałek papryki czerwonej
sól, pieprz
bazylia, oregano, tymianek suszony
koper świeży

sos:
140 g serka topionego
1/2 szklanki śmietany 30 %
1/2 łyżeczki papryki wędzonej

Ziemniaki dokładnie szoruję, nie obieram kroję na cienkie plastry 2-3 mm zrobiłam to maszynką do chleba. Przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oleju, dodaję sól, bazylię, oregano, tymianek, i mieszam dokładnie żeby każdy plaster się zamarynował.. Kalarepę obieram i kroje w plasterki też. Cukinie kroję w plastry 0,5 cm i smaruję olejem.
Do garnuszka przekładam serki topione, dodaję śmietanę, paprykę wędzoną i podgrzewam na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Wylewam do naczynia do zapiekania. Układam pionowo na przemian plaster ziemniaka, kalafiora, bakłażana i tak dalej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół, i piekę 30-40 minut. W trakcie pieczenia można przykryć folią aluminiową jak za bardzo się spieką warzywa. Podaję z pokrojoną papryką, koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz