piątek, 8 czerwca 2018

Tarta brokułowo cukiniowa

Wegetariańska tarta z cukinią i brokułami w roli głównej. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Mi bardzo smakuje zimna. Idealna na imprezę, do pracy, na piknik. Jest syta i na pewno wszystkim będzie smakować.


















 spód:

250 g maki pszennej typ 500
150 g masła
3 łyżki zimnej wody
2 żółtka
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka bazylii i oregano/ w sumie razem /

nadzienie:

3 jajka wielkość M
400 g jogurtu greckiego
sól, pieprz
bazylia świeża garść
1 cukinia mała
1/3 brokuła
7 pomidorków koktajlowych
10 dkg sera feta
szczypior do posypania



Cukinię kroję na cienkie plastry maszynka do chleba, przekładam do miski, posypuje sola, wlewam trzy łyżki oliwy i mieszam, odstawiam aż nie zrobię ciasta.
Brokuł dziele na małe różyczki. W garnku zagotowuje wódę, z odrobina soli i cukru, i wrzucam do wrzątku brokuła. Nie gotuję, zostawiam go na pięć minut w wodzie i przecedzam, przelewam zimną wodą


Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę, przyprawy. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę do tarty smaruję, i przekładam ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.

Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, sól, pieprz, pokrojoną bazylie, połowę fety i mieszam. Farsz wylewam na spód tarty podpieczony. Układam plastry cukinii zaczynając od brzegu, w środku układam różyczki brokuła, i pomidorki pokrojone na pół, oraz resztę fety. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni góra dół na 30-35 minut aż warstwa jogurtowa zetnie się. Podaję ze szczypiorkiem.`



1 komentarz:

  1. To coś stworzonego dla mnie! :) Idealny letni obiad.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń