Ciacha poduszeczki czereśniowe z konfitura z tych owoców. Zrobimy je w 30 minut. Idealne dla niespodziewanych gości. Konfitura czereśniowa jest obłędna, z chrupiącym ciastem stanowią świetny duet.
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 ml śmietany 30 %1 fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
25 dkg czereśni
2 łyżki cukru trzcinowego
mięta do dekoracji
Kilka czereśni odkładam do dekoracji, resztę dryluję. Przekładam do garnka, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu, tak długo aż zrobi się fajna gęsta konfitura. Ciasto francuskie kroję na kwadraty o wymiarach 8x8 cm. Układam na papierze do pieczenia w odstępach bo urosną. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam blaszkę na 20 minut. Piekłam w dwóch turach bo moja blacha nie pomieści wszystkich.
Schłodzoną śmietanę ubijam z pudrem na sztywno, pod koniec dodaję fix. Wystudzone poduszeczki z ciasta dekoruję śmietaną, dodaję konfiturę, czereśnie odłożone i miętę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz