Bez cukrowy deser owocowy. który jest lekki i dietetyczny. Owoce są słodkie same w sobie więc nie słodziłam go za wyjątkiem miodu.
100 g wiórków kokosowych
2 szklanki wody
1 mango duże
1 szklanka soku pomarańczowego ze świeżych pomarańczy
3 łyżeczki żelatyny pełne
1 awokado
1 łyżka miodu
1 garść melisy
1/2 cytryny
Wiórki kokosowe zalewam szklanką gorącej wody i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie miksuję blenderem około dwie minuty. Wiórki przekładam na sitko i odsączam mleko. Do wiórek dolewam kolejną szklankę gorącej wody i znowu miksuję blenderem. wiórka odciskam na sitku albo na gazie. Uzyskamy fajne domowe mleczko kokosowe.
Mango obieram, kroję na kawałki i miksuję blenderem. Łyżeczkę żelatyny zalewam trzema łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Wlewam do mango i mieszam. Przelewam do szklanek które stawiam po skosie na godzinę.
Szklankę mleczka kokosowego przelewam do miseczki. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach wody i rozpuszczam w mikrofali. Wlewam do mleczka i mieszam. Przelewam do trzech szklanek i stawiam po skosie. Wstawiam na godzinę do lodówki. Sok pomarańczowy też łączę z rozpuszczoną żelatyną i wlewam do szklanek. Wstawiam do lodówki na godzinę.
Awokado obieram i kroję, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję miód, liście melisy i miksuję blenderem. Przekładam na deser, dekoruję wiórkami i melisą.
pięknie i tak wiosennie wygląda ten deser
OdpowiedzUsuń