Chrupiąca sałatka z chipsami z boczku, grzankami i jajkiem w koszulce. Dodałam do niej także ryż. Idealna na kolację, do pracy na lunch.
4 łyżki ryżu ugotowanego
1/2 opakowania roszponki
5 pomidorków koktajlowych
2 jajka
10 dkg boczku wędzonego
1/2 papryczki chili
3 pomidory suszone
1 bułka
1 łyżka masła
5 dkg sera pleśniowego lazur
sos vinaigrette
Na patelni rozgrzewam masło, układam kromki bułki i przesmażam na grzanki, wykładam na talerz.
Cienkie plastry boczku smażę na rozgrzanej patelni, powstaną fajne chipsy. W garnku zagotowuje litr wody, dodaję łyżkę octu i zagotowuję. Do gotującej się wody wbijam jajka delikatnie i gotuję na wolnym ogniu około 3 minuty. Wyjmuję łyżką cedzakową.
Roszponkę myję, osuszam, układam na talerz, dodaję chipsy z boczku, pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojony ser, chili, dodaję jajka, posypuję ryżem. Sałatkę polewam sosem, podaje z grzankami z pomidorami suszonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz