sobota, 21 kwietnia 2018

Makaron z pesto pokrzywowym i kiełkami


Wiosenny zdrowy makaron z pokrzywą w roli głównej. Pewnie nie jeden z was zastanawia się jak to smakuje. Zapewniam że pesto jest bardzo dobre i nie czuć pokrzywą. Do tego zdrowa bomba witaminowa.




















250 g makaronu gniazda
2 duże garście pokrzyw tylko główki
2 łyżki orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka oliwy z oliwek
sól, pieprz
3 łyżki startego parmezanu
1 garść kiełek lucerny
papryczka chili

Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Z pokrzyw odrywam tylko listki, wrzucam do wrzącej wody i zostawiam na 10 sekund. Następnie przelewam zimną wodą i odcedzam z jej nadmiaru. Pokrzywę odciskam z wody, kroję na desce i przekładam do pojemnika, dodaję orzechy, parmezan, sok z cytryny, czosnek i miksuje blenderem. Olej dolewam na końcu ale stopniowo jak się połączy wlewam kolejną porcję. Doprawiam solą, pieprzem. Makaron podaję z pesto i kiełkami, posypuje chili.

1 komentarz: