Schabowe z frytkami ale trochę w innym wydaniu jak tradycyjne. Frytki zrobiłam z ziemniaków słodkich batata, i ziemniaków fioletowych truflowych. Ziemniaki truflowe pochodzą z Francji i są bardzo smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Jako nadzienie schabu użyłam marchewki fioletowej, jest ona mniej słodka od pomarańczowej i bardziej wartościowa. Była pierwszą marchwią uprawianą, i została wyparta przez pomarańczową.
Przepis bierze udział w konkursie www.olejkonwenanse.pl
Przepis bierze udział w konkursie www.olejkonwenanse.pl
3 plastry schabu
2 marchewki fioletowe
1 batat
50 dkg ziemniaków fioletowych truflowych
3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
przyprawa gyros
olej rzepakowy Wielkopolski
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano suszone
natka pietruszki
Marchewki obieram, kroję na pół tak żeby uzyskać kawałki długości rozbitego schabu. Wkładam do garnka, wlewam wodę i gotuję około 30 minut aż będą aldente. Schab rozbijam, posypuję solą, pieprzem, przyprawą gyros, układam po łyżce parmezanu startego, i wystudzoną marchewkę. Zwijam ciasno w roladki. Z wierzchu posypuję też przyprawą gyros i solą. Roladki smażę na oleju rzepakowym i odwracam od czasu do czasu, i podlewam wodą. Batata, ziemniaki truflowe obieram i kroję w paski jak na frytki. Układam na papierze na blaszce, polewam olejem, posypuję solą, bazylią, oregano. Warzywa wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę około 20 minut aż będą miękkie. Roladki podaję z frytkami posypuję natką.
#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
www.olejkonwenanse.pl
Bardzo oryginalny pomysł. Pycha! :)
OdpowiedzUsuń