Ryż trzy kolory, do tego zdrowa rybka, aromatyczny boczek i wyszło pyszne połączenie. Takie obiady moja rodzina uwielbia. Pachnący i chrupiący boczek stanowi przysłowiowa kropkę nad i. Jeżeli macie wątpliwości czy ryba i boczek pasują do siebie, zapewniam że tak.
2 pstrągi
sól, pieprz cytrynowy
przyprawa do ryb
10 plastrów boczku wędzonego
1 kawałek sera pleśniowego
1 cytryna
farsz:
1 woreczek ryżu basmati z dzikim ryżem
1 papryka czerwona
7 pomidorów suszonych
oregano, estragon, szałwia, mięta świeża
6 łyżek oliwy od suszonych pomidorów
1 cebula czerwona
olej rzepakowy
Pstrągi myję, osuszam, nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb w środku też. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną paprykę w kostkę i dalej smażę. Ryż, paprykę przekładam do miski, dodaję pokrojone pomidory suszone, zioła pokrojone, oliwę od pomidorów doprawiam solą, pieprzem i mieszam. Pstrągi napełniam farszem, spinam wykałaczkami. Obkładam plastrami boczku i przekładam do naczynia do zapiekania. Wstawiam na nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę około 25 minut. Przed końcem pieczenia układam plastry sera. Rybę podaję z resztą farszu który zostanie, i cząstkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz