czwartek, 2 listopada 2017

Gulasz z wołowiną podgrzybkami i bakłażanem


Syte rozgrzewające danie z grzybami w roli głównej i bakłażanem. Dodałam cukinię, paprykę, wołowinę i wyszła pyszna patelnia pachnąca lasem. Moja rodzina bardzo lubi takie potrawy. Gulasz można podać z kaszą i mamy zdrowy obiad.


















1 bakłażan
1 cukinia mała żółta
30 dkg podgrzybków
1 cebula
2 marchewki
1 papryka czerwona
25 dkg wołowiny
sól, pieprz
papryka słodka, papryka ostra
natka pietruszki
bazylia świeża
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
olej rzepakowy
500 ml bulionu warzywnego

Wołowinę kroję w kostkę małą i obtaczam w mące. Przesmażam na patelni głębokiej na oleju około trzy minuty.  Na drugiej patelni przesmażam pokrojona cebulę, dodaję marchewkę obraną i pokrojoną w krążki i razem smażę, na końcu dodaję pokrojoną paprykę czerwoną. Do wołowiny wlewam bulion, dodaję warzywa z patelni, liście laurowe, ziele angielskie i razem duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Bakłażana kroję w kostkę i przesmażam na osobnej patelni, wykładam na talerz. Grzyby kroję na kawałki i też przesmażam na patelni. Cukinię kroję w krążki. Po 30 minutach dodaję plastry cukinii do gotującego się gulaszu i dusze jeszcze pięć minut. Na końcu dodaję bakłażana, grzyby, doprawiam solą, pieprzem, papryką, bazylią i natką.

1 komentarz: