niedziela, 28 maja 2017

Tort szparagowo ogórkowy


Tort naleśnikowy zielony ze szparagami, sałatą, ogórkiem małosolnym. Czyli tym wszystkim z czym kojarzy nam się wiosna.  Torcik możemy jeść i na ciepło i na zimno. Bardzo dobry na wynos, na piknik. Jak odkroimy kawałek to nie oderwiemy się od niego.



\



















ciasto na około 12 naleśników

ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2/3 szklanki wody gazowanej
2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1/4 szklanki oliwy

olej do smażenia


pozostałe:
1 pęczek szparagów zielonych
1 kulka mozzarelli
8 pomidorków koktajlowych
5 ogórków małosolnych
sos tatarski 
natka pietruszki
1/2 główki sałaty masłowej


Od zielonych szparagów odcinam końce. Szparagi kroję na cienkie paski na maszynce do chleba. W garnku zagotuję wodę z odrobiną soli i cukru i wrzucam szparagi na 10 minut. Nie gotuję ich. Szparagi wyjmuję z garnka i odcedzam.

Do pojemnika wysokiego przekładam składniki na naleśniki i miksuję ciasto blenderem. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Na patelnię wylewam odrobinę oleju, następnie ciasto i układam na nim około pięć plastrów szparagów. Polewam je odrobiną ciasta. Naleśniki smażę aż się zrumienią.

Naleśniki smaruję na przemian łyżeczką sosu ziołowego albo tatarskiego, układam liść sałaty, na nim plastry ogórka i kolejny naleśnik smaruję sosem, sałata ogórek. I tak do wyczerpania naleśników. Wierzch tortu posypuję startą mozzarellą, układam połówki pomidorków, plastry szparagów i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół po czym zmniejszam na 160 stopni i piekę 10 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.



1 komentarz: