Tort naleśnikowy zielony ze szparagami, sałatą, ogórkiem małosolnym. Czyli tym wszystkim z czym kojarzy nam się wiosna. Torcik możemy jeść i na ciepło i na zimno. Bardzo dobry na wynos, na piknik. Jak odkroimy kawałek to nie oderwiemy się od niego.
\
ciasto na około 12 naleśników
ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2/3 szklanki wody gazowanej
2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1/4 szklanki oliwy
olej do smażenia
pozostałe:
1 pęczek szparagów zielonych
1 kulka mozzarelli
8 pomidorków koktajlowych
5 ogórków małosolnych
sos tatarski
natka pietruszki
1/2 główki sałaty masłowej
Od zielonych szparagów odcinam końce. Szparagi kroję na cienkie paski na maszynce do chleba. W garnku zagotuję wodę z odrobiną soli i cukru i wrzucam szparagi na 10 minut. Nie gotuję ich. Szparagi wyjmuję z garnka i odcedzam.
Naleśniki smaruję na przemian łyżeczką sosu ziołowego albo tatarskiego, układam liść sałaty, na nim plastry ogórka i kolejny naleśnik smaruję sosem, sałata ogórek. I tak do wyczerpania naleśników. Wierzch tortu posypuję startą mozzarellą, układam połówki pomidorków, plastry szparagów i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół po czym zmniejszam na 160 stopni i piekę 10 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Bosko wygląda!
OdpowiedzUsuń