środa, 10 maja 2017

Szczawiowa z jajkiem w koszulce

Szczawiowa zupa jak dla mnie najlepsza ze wszystkich które robiłam. Z warzywami, na bulionie , z koperkiem i jajkiem w koszulce. Zupa którą zrobimy w 30 minut, i jest sycąca do tego. 


















2 garście szczawiu
750 ml  bulionu warzywnego
2 ziemniaki
2 marchewki
1 kawałek selera
1 por biała część
150 ml śmietany 30 %
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
pieprz czerwony
koper świeży
sól do smaku
masło klarowane
2 jajka
1 łyżka octu


Ziemniaki, marchew, seler obieram. Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do garnka wlewam bulion, przekładam marchew, ziemniaki, seler, dodaję liście, ziele angielskie i gotuję aż warzywa będą miękkie. Na patelni na maśle przesmażam por na wolnym ogniu, dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych warzyw dodaję szczaw. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami zupy. Wlewam do zupy i już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym. Zupę podaję z koperkiem i jajkiem w koszulce.
Jajko:
W garnku zagotowuję litr wody z octem. Do gotującej się wody wbijam jajka delikatnie. Gotuję na wolnym ogniu aż zetnie się białko a żółtko zostanie płynne. Mniej więcej około 2 minuty. Jajko wyjmuję z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.










1 komentarz: