Kurczak z warzywami z grilla z kaszą kuskus i fasolką szparagową. Letni obiad w którym każdy znajdzie coś dla siebie co lubi bardziej. Z zielonym sosem z rukoli który zrobimy w dwie minuty. Grill nie musi być nudny i monotonny.
1 pierś z kurczaka
1 cukinia mała
1 papryka czerwona
6 pomidorków koktajlowych
15 dkg fasolki szparagowej
1/2 szklanki kaszy kuskus
marynata mięsa:
sól, pieprz cytrynowy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu balsamico
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki przyprawy greckiej
2 łyżki oliwy
sos:
2 garście rukoli
1/4 pęczka koperku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Pierś kroję na trzy kawałki, przekładam do miseczki, dodaję ocet balsamiczny, sos balsamiczny, paprykę wędzoną, pieprz cytrynowy, sól, przyprawę grecką, oliwę i dokładnie obtaczam w marynacie. Odkładam na godzinę do lodówki. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm, paprykę w paski szerokie.. Paprykę, cukinie przekładam do miski dodaję oliwę, przyprawę grecką i obtaczam. Fasolkę gotuję w osolonej wodzie. Mięso układam na grillu razem z cukinia i papryką, oraz pomidorkami połówkami. Kuskus przygotowuję zgodnie z opakowaniem.
sos:
Do pojemnika przekładam wszystkie składni sosu i miksuje blenderem. Doprawiam solą, pieprzem.
Kuskus podaję z warzywami, piersią z kurczaka i polewam sosem z rukoli, posypuję koperkiem i rukolą
jakie wspaniałości:)
OdpowiedzUsuńpysznie, zdrowo i kolorowo :)
OdpowiedzUsuń