wtorek, 9 sierpnia 2016

Kanie w cieście pod pierzynką

Wystarczył spacer który trwał pięć minut a zbiory przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Kosz duży kani udało mi się nazbierać.W cieście naleśnikowym smakują tak samo pysznie jak zrobione ala schabowe. Zapiekane z innymi warzywami są pyszne.



















1 bakłażan
2 pomidorki koktajlowe
1 pomidor
2 łyżki sera żółtego startego
4 grzyby kanie
1 szklanka mąki
2/3 szklanki mleka
3 łyżki wody
1 jajko
sól, pieprz
olej

Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sól, pieprz i miksuję na gładkie ciasto średnio gęste. Od kapeluszy odcinam korzenie, delikatnie myję ale uważam żeby nie nasiąkły wodą. Obtaczam w cieście i smażę na oleju. Bakłażana kroję w plastry grube solę i odstawiam na 30 minut. Zmywam sól pod wodą, osuszam, smażę i doprawiam pieprzem.Na kani układam plaster bakłażana, na to plaster pomidora, posypuję serem i układam polówkę pomidorka koktajlowego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 10 minut

2 komentarze: