środa, 10 sierpnia 2016

Pulpety z indyka w sosie koperkowym


Dietetyczne pulpety z indyka, z marchewką młodą i dużą ilością koperku. Z sosem koperkowym i młodymi ziemniakami są pyszne. Idealne dla dzieci, bo są bardzo lekkie i delikatne.

























pulpety:

60 dkg piersi z indyka
2 marchewki młode
1 jajko
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/2 pęczek koperku
sól, pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kaszy jaglanej

sos:
! łyżka masła klarowanego
1 łyżka mąki pszennej
1 i 1/2 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany 18 %
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz

2 marchewki młode
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
pieprz czerwony
kawałek papryki


Mięso z indyka mielę razem z cebulą. Czosnek przeciskam przez praskę. Przekładam do miski, dodaję pokrojony koper, ugotowaną i ostudzoną kaszę, mąkę ziemniaczaną, jajko, starte marchewki na drobnej tarce, dodaję sól, pieprz i całość mieszam. Formuję nie za duże kulki w dłoniach. W garnku zagotowuje wodę dodaję do niej obrane i pokrojone wzdłuż marchewki i gotuję na pół miękko. Wyjmuję z garnka, i do tej samej wody dodaję ziele i liście laurowe i gotuję w niej pulpety około 10 minut. Muszą wypłynąć na wierzch.

Sos:
Na patelni roztapiam masło, wsypuję mąkę i mieszam do połączenia na wolnym ogniu, uważać trzeba żeby nie przypalić. Zdejmuję z gazu, dodaję zimne mleko, zimną śmietanę i energicznie mieszam mątewką żeby nie było grudek i wstawiam na gaz żeby sos się zagotował. Zdejmuje z ognia i dodaję pokrojony koper, doprawiam, solą, pieprzem. Pulpety podaję z sosem i marchewkami, posypuje papryką i pieprzem.

3 komentarze:

  1. Jak pięknie podane :) aż szkoda psuć koncepcje hehe, ale musiały być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne i do tego lekkie, dla mnie to ogromny plus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne,bardzo lekkie mój 15-to miesięczny wnuczek zajadał się nimi😘

    OdpowiedzUsuń