Sos kurkowy z dodatkiem papryki. Podaję go z kluskami ziemniaczanymi. Moja rodzina bardzo lubi ten sos.
30 dkg kurek
1 cebula
1 papryka czerwona
sól, pieprz
250 ml śmietany18 %
natka pietruszki
1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej
masło klarowane
kluski:
1/2 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól szczypta
1 jajko
Ziemniaki gotuję, odcedzam i przeciskam przez praskę jeszcze ciepłe. Przekładam do miski, dziele na cztery części i jedną część ziemniaków odkładam. Dodaję mąkę ziemniaczaną taką ilość jak jedna czwarta odłożonych ziemniaków. Dodaję jajko, odłożone ziemniaki,sól. Całość zagniatam i formuję na desce wałek. Nożem odcinam kawałki ciasta i palcem robię dziurkę na środku. Kluseczki wrzucam do wrzącej wody i gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch.
Sos:
Kurki myję dokładnie, odsączam. Cebulkę kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję pokrojoną paprykę i dalej przesmażam. Na końcu dodaję kurki i smażę aż grzyby będą miękkie. Na końcu dodaję śmietanę i redukuję sos. Doprawiam solą, pieprzem, czubrycą, dodaję pokrojoną pietruszkę. Podaję z kluskami.
Już go polubiłam :)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek ;)
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam sos z kurek! Pyszny zestaw :)
OdpowiedzUsuńkurek jeszcze nie łączyłam z papryką, musi być pysznie :-)
OdpowiedzUsuńKurki w takim towarzystwie muszą smakować znakomicie!
OdpowiedzUsuńgrzyby i papryka to boskie połączenie :) robię cos podobnego z pieczarkami, muszę je zamienic na kurki :)
OdpowiedzUsuń