Strony

Strony

piątek, 18 września 2015

Sos kurkowo paprykowy


Sos kurkowy z dodatkiem papryki. Podaję go z kluskami ziemniaczanymi. Moja rodzina bardzo lubi ten sos.












30 dkg kurek
1 cebula
1 papryka czerwona
sól, pieprz
250 ml śmietany18 %
natka pietruszki
1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej
masło klarowane

kluski:
1/2 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól szczypta
1 jajko

Ziemniaki gotuję, odcedzam i przeciskam przez praskę jeszcze ciepłe. Przekładam do miski, dziele na cztery części i jedną część ziemniaków odkładam. Dodaję mąkę ziemniaczaną taką ilość jak jedna czwarta odłożonych ziemniaków. Dodaję jajko, odłożone ziemniaki,sól. Całość zagniatam i formuję na desce wałek. Nożem odcinam kawałki ciasta i palcem robię dziurkę na środku. Kluseczki wrzucam do wrzącej wody i gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch.

Sos:
Kurki myję dokładnie, odsączam. Cebulkę kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję pokrojoną paprykę i dalej przesmażam. Na końcu dodaję kurki i smażę aż grzyby będą miękkie. Na końcu dodaję śmietanę i redukuję sos. Doprawiam solą, pieprzem, czubrycą, dodaję pokrojoną pietruszkę. Podaję z kluskami.

6 komentarzy:

  1. Oj uwielbiam sos z kurek! Pyszny zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurek jeszcze nie łączyłam z papryką, musi być pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurki w takim towarzystwie muszą smakować znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. grzyby i papryka to boskie połączenie :) robię cos podobnego z pieczarkami, muszę je zamienic na kurki :)

    OdpowiedzUsuń