wtorek, 1 września 2015

Malinowe pierogi z serem


Pierogi w malinowym ogrodzie. Wersja bez cukru, ale można oczywiście go dodać. Pierogi są lekkie, letnie i bardzo dobre.



















ciasto:

250 g mąki pszennej
3/4 szklanki wody gorącej około
1 łyżka olej
sól szczypta

nadzienie:
250 g sera śmietankowego
250 g malin

pozostałe
150 ml śmietany kremówki 36 %
150 g malin na mus i do dekoracji
mięta

Do miski przesiewam mąkę, dodaję, sól, gorącą wodę i widelcem mieszam ciasto. Zostawiam do przestygnięcia. Ciasto zagniatam rękoma, dodaję olej i dalej zagniatam. Wałkuję na stolnicy podsypanej mąką, wykrawam kwadraty.

Ser rozrabiam z malinami, można dodać cukier ja nie dodałam do farszu. Kwadraty ciasta, układam w foremce do pierogów , dodaję łyżeczkę farszu i sklejam. Część pierogów zrobiłam z samymi malinami. Zagotowuje wodę, dodaję łyżkę oliwy nie będą się pierogi sklejały. Wrzucam do wrzątku i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.

Śmietankę ubijam na sztywno, pierogi podaję ze śmietaną, i  malinami które zmiksowałam blenderem na mus, miętą oraz malinami.

9 komentarzy:

  1. Malinowych nie jadłam, pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolor to one mają rewelacyjne.SUper przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malinowych pierogów jeszcze nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie jadłam. Wyglądają genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę, z malinowymi pierogami się jeszcze nie spotkałam! Czadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szkoda że u mnie takie pierogi nie "schodzą" jedynie z borówkami albo z truskawkami
    ale Twoje wyglądają wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. z malinami są boskie! :) muszę dodać następnym razem twaróg bo robiłam bez.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne!!!! Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń