wtorek, 22 września 2015

Krem z pieczonej papryki


Prosta i zdrowa zupa krem z papryki. Dodałam do niej dużo czosnku bo bardzo lubię. Krem dwukolorowy i bardzo dobry.

























3/4 szklanki bulionu warzywnego
1 główka czosnku
1 cebula
3 papryki żółte duże
4  papryki czerwone
sól, pieprz, papryka wędzona
2 łyżki śmietany gęstej 18 %
koperek świeży
2 kromki chleba
masło klarowane


Papryki kroję na pól i pozbawiam nasion. Układam na blaszce, dodaję ząbki czosnku nie obrane. Cebulę obieram, kroję na plastry grube, skrapiam oliwą i też układam na blaszce. Paprykę piekłam przy okazji pieczenia chleba około 50 minut temp 200 stopni. Cebulkę i czosnek wyjmuje wcześniej z piekarnika jak zrobią się miękkie. Paprykę wyjmuje jak skórka zacznie się przypalać i zrobi się lekko czarna. Po wyjęciu z piekarnika wkładam ją do woreczka foliowego i zawiązuje. Wyjmuję po pięciu minutach, obieram ze skórki. W jednym garnku miksuję żółtą, w drugim czerwoną paprykę do każdej dodaję obrany czosnek ze skórki oraz cebulę. Dalej miksuję, dolewam bulion, doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną. Chwilę podgrzewam  zupy, wyłączam gaz i dodaję śmietanę ukwaszoną. Chleb kroję w kostkę i przesmażam na maśle klarowanym aż będzie chrupiący.Dwa rodzaje kremu podaję razem z grzankami i koperkiem.

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Uwielbiam dwukolorowe zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam już krem z papryki, ale nigdy dwukolorowy, koniecznie muszę wypróbować, bo wygląda bardzo smakowicie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupka, dodatkowo te kolory zachęcają do spróbowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Dwukolorowy, nigdy nie jadłam. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na talerzu prezentuje się znakomicie, a za to jaki pyszny :)

    OdpowiedzUsuń