Pierogi w malinowym ogrodzie. Wersja bez cukru, ale można oczywiście go dodać. Pierogi są lekkie, letnie i bardzo dobre.
ciasto:
250 g mąki pszennej
3/4 szklanki wody gorącej około
1 łyżka olej
sól szczypta
nadzienie:
250 g sera śmietankowego
250 g malin
pozostałe
150 ml śmietany kremówki 36 %
150 g malin na mus i do dekoracji
mięta
Do miski przesiewam mąkę, dodaję, sól, gorącą wodę i widelcem mieszam ciasto. Zostawiam do przestygnięcia. Ciasto zagniatam rękoma, dodaję olej i dalej zagniatam. Wałkuję na stolnicy podsypanej mąką, wykrawam kwadraty.
Ser rozrabiam z malinami, można dodać cukier ja nie dodałam do farszu. Kwadraty ciasta, układam w foremce do pierogów , dodaję łyżeczkę farszu i sklejam. Część pierogów zrobiłam z samymi malinami. Zagotowuje wodę, dodaję łyżkę oliwy nie będą się pierogi sklejały. Wrzucam do wrzątku i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.
Śmietankę ubijam na sztywno, pierogi podaję ze śmietaną, i malinami które zmiksowałam blenderem na mus, miętą oraz malinami.
Malinowych nie jadłam, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńAle kolor to one mają rewelacyjne.SUper przepis;)
OdpowiedzUsuńMalinowych pierogów jeszcze nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam. Wyglądają genialnie :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, z malinowymi pierogami się jeszcze nie spotkałam! Czadowe :)
OdpowiedzUsuńPyszności.
OdpowiedzUsuńszkoda że u mnie takie pierogi nie "schodzą" jedynie z borówkami albo z truskawkami
OdpowiedzUsuńale Twoje wyglądają wybornie:)
z malinami są boskie! :) muszę dodać następnym razem twaróg bo robiłam bez.
OdpowiedzUsuńCudowne!!!! Muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuń