Prosta i zdrowa zupa krem z papryki. Dodałam do niej dużo czosnku bo bardzo lubię. Krem dwukolorowy i bardzo dobry.
3/4 szklanki bulionu warzywnego
1 główka czosnku
1 cebula
3 papryki żółte duże
4 papryki czerwone
sól, pieprz, papryka wędzona
2 łyżki śmietany gęstej 18 %
koperek świeży
2 kromki chleba
masło klarowane
Papryki kroję na pól i pozbawiam nasion. Układam na blaszce, dodaję ząbki czosnku nie obrane. Cebulę obieram, kroję na plastry grube, skrapiam oliwą i też układam na blaszce. Paprykę piekłam przy okazji pieczenia chleba około 50 minut temp 200 stopni. Cebulkę i czosnek wyjmuje wcześniej z piekarnika jak zrobią się miękkie. Paprykę wyjmuje jak skórka zacznie się przypalać i zrobi się lekko czarna. Po wyjęciu z piekarnika wkładam ją do woreczka foliowego i zawiązuje. Wyjmuję po pięciu minutach, obieram ze skórki. W jednym garnku miksuję żółtą, w drugim czerwoną paprykę do każdej dodaję obrany czosnek ze skórki oraz cebulę. Dalej miksuję, dolewam bulion, doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną. Chwilę podgrzewam zupy, wyłączam gaz i dodaję śmietanę ukwaszoną. Chleb kroję w kostkę i przesmażam na maśle klarowanym aż będzie chrupiący.Dwa rodzaje kremu podaję razem z grzankami i koperkiem.
Nigdy nie jadłam, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńO tak! Uwielbiam dwukolorowe zupy :)
OdpowiedzUsuńJadłam już krem z papryki, ale nigdy dwukolorowy, koniecznie muszę wypróbować, bo wygląda bardzo smakowicie:)))
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, dodatkowo te kolory zachęcają do spróbowania
OdpowiedzUsuńApetycznie podana :)
OdpowiedzUsuńDwukolorowy, nigdy nie jadłam. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńna talerzu prezentuje się znakomicie, a za to jaki pyszny :)
OdpowiedzUsuń