Mielone z bobem która moja rodzina uwielbia. Bób polecam jadać nie tylko z bułką tartą albo masełkiem.
30 dkg mięsa mielonego
1/3 szklanki kaszy kuskus
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka startego sera żółtego
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajko
25 dkg bobu
olej
do panierowania bułka tarta
Kasze kuskus zalewam 1/3 szklanka wody i odstawiam na 10 minut.
Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, kaszę wystudzoną, jajko, koperek, bułkę tartą, czosnek sprasowany. Cebulkę kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję do mięsa, razem z serem, majerankiem, solą, pieprzem. Całość mieszam dokładnie. Bób gotuję 10 minut w osolonej wodzie. Obieram go z osłonek. Na jedną porcję mielonego wykładam 5-6 ziaren bobu i sklejam. Formuję kulki i obtaczam w bułce tartej. Smażę na wolnym ogniu.
Ale fajny pomysł na kotlety! Super :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na kotlety ;)
OdpowiedzUsuńPychotka! Bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńteż wciskam boba gdzie tylko mogę, choć nie wszyscy u mnie go lubią:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na letnie kotlety, super danie
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne urozmaicenie tradycyjnych kotletów :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na mielone, jakie one efektowne :) pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuń