niedziela, 29 września 2013

Drożdżowy z agrestem i rodzynkami

Kolejny przepis w ramach testowania produktów ze Świadomym Odżywianiem. Tym razem w  ruch poszły rodzynki Kresto.

\








500 gram mąki wrocławskiej
5 żółtek
5 dkg drożdży
szczypta soli
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka smalcu
1/3 kostki masła


kruszonka:

3 łyżki masła
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
500 gram agrestu
5 łyżek rodzynek Kresto

Do miski wkruszam drożdże, dosypuje mąkę 2 łyżki, dodaje jedną łyżeczkę cukru, i 3 łyżki mleka letniego. Zaczyn ma mieć konsystencję śmietany.Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Do dużej miski przesiewam resztę maki, dodaję ubite żółtka  z cukrem, resztę mleka, dodaję zaczyn, sól. Całość wyrabiam mikserem, lub ręką. Na końcu dodaję stopiony letni smalec i masło, oraz rodzynki. Dalej wyrabiam.
Odstawiam, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Blaszkę smaruję tłuszczem, wykładam wyrośnięte ciasto.Układam obrany i umyty agrest.
Następnie robię kruszonkę. Do miski, wsypuje przesianą mąkę, dodaję tłuszcz, kroję nożem i wyrabiam. Na końcu dodaję cukier waniliowy i zwykły. Cukier wyrabiać jak najmniej ręką. Kruszonkę układam na cieście. Placek odstawiam do wyrośnięcia ponownie na około 30 minut. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut około 185 stopni.

8 komentarzy: