Kurczak z nadzieniem serowym podany z sosem
1 pierś z kurczaka
Ser żółty
Oliwa z oliwek Monini
Sól
pieprz
ogórek zielony
7 oliwek
pomidor
pieprz czarny ziarna
2 rzodkiewki
serek mascarpone
jogurt
koperek
cytryna
panierka /chipsy serowe/
jajko
bułka tarta
1. Pierś z kurczaka nacinamy i robimy kieszeń którą nacieramy chili w proszku i wkładamy plaster żółtego sera ostrego.
2.
Robimy panierkę z bułki tartej, chipsów o smaku sera , które to
wałkiem rozdrabniamy. Na osobnym talerzu roztrzepujemy 1 jajko
3.
Pierś obtaczamy w jajku potem w panierce, potem znowu w jajku i
panierce. Skórka jest chrupiąca jak dwa razy się panieruje.
4.
Smażymy na rozgrzanym oleju. Druga wersja kurczaka na ostro to małe
kawałki kurczaka obtaczamy w panierce i mamy małe przekąski. Smażymy aż
skórka się zarumieni
5. Sos robimy z jogurtu , serka
mascarpone , starty ogórek zielony, mieszamy to razem dodajemy chili
szczyptę , sól, i rozdrobniony czosnek 2 ząbki. Dekorujemy koperkiem
6.
Sos podajemy na łódce z ogórka. Potrzebujemy długiego ogórka. Musimy
naciąć 3 paski wzdłuż z góry ogórka ale nie do końca. Środkowy pasek
mocujemy na samej górze na plasterku ogórka i mocujemy wykałaczką. Dwa
boczne paski zwijamy w rulon i mocujemy po bokach wykałaczką. Środek
miąższ ogórka wydrążamy nożem zebu zrobić miejsce na sos. Całość
dekorujemy rzodkiewką.
7. Pomidora przecinamy na pół i układamy
na talerzu. Nacinamy w kilku miejscach i wkładamy pieprz czarny, ma
powstać biedronka. Z oliwek tniemy paseczki cienkie i robimy nogi. Z
połówki oliwki robimy głowę. Na wykałaczkę nakładamy po 3 oliwki i
robimy wiosła z nich, tak przygotowujmy dwa wiosła. Talerz dekorujemy
oliwkami i chipsami.
8. 3 plastry limonki nacinany do połowy, wyginamy każdy plaster i układamy na talerzu
Danie jest piekielnie ostre
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz