Przepis zgłaszam do konkursu Winiary "POMYSŁ NA…PAPIRUS".
Pierwszy raz go robiłam i powiem tak zaskoczenie i to bardzo miłe, soczyste kurczaka zaskoczenie. Rewelacja to mało powiedziane
1 opakowanie pomysł
na papirus Winiary
1 bakłażan
5 dkg sera lazur błękitnego
Sól
Pieprz
Pomidorki koktajlowe
czerwone i żółte
Listki Bazyli anyżkowej
7 oliwek czarnych
10 dkg porzeczek
czerwonych ja miałam zamrożone zblenderowane
sos:
sok
z połowy pomarańczy
100ml wody
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka cukru
szczypta cynamonu i soli
100ml wody
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka cukru
szczypta cynamonu i soli
8
pomidorów suszonych
Oliwa
do smażenia
Bakłażana
myjemy, kroimy na plastry 1,5 cm i solimy odstawiamy na 30 minut. Pierś z
kurczaka delikatnie rozbijamy i nacinamy. W nacięcia wkładamy suszone pomidory.
Zawijamy w papirus i smażymy 10 minut. Po 5 minut z każdej strony. Bakłażana
myjemy z soli i smażymy na oliwie na patelni grillowej. Doprawiamy pieprzem. Na
talerzu układamy bakłażana plastry, kawałki kurczaka, sera lazur, i kolejne
piętro bakłażan, kurczak, ser lazur. Sos robimy: do garnka wlewamy sok z pomarańczy, wodę,
dodajemy porzeczki, ocet balsamiczny, przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok.
15 minut. Polewamy sosem kurczaka. Talerz dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i
oliwkami. Biedronkę robimy z pomidorka i oliwek.
Bierzemy
słomkę do picia , przekrawamy oliwkę na pół i słomką wycinamy Małe kołka które
posłużą nam na kropki. W pomidorku robimy nacięcie i upychamy kropki. Nóżki
robimy z pasków z oliwki. Głowę z połowy oliwki.
Smacznego
Cudnie wygląda to danie na talerzu ;)
OdpowiedzUsuńalez masz tu wszystko cudownie podane :)
OdpowiedzUsuń