Wegetariańskie, bezglutenowe, bez laktozy gofry jesienne dyniowe z płatkami owsianymi. Gofry podałam z domowym pesto, jajkiem i rukolą.
pesto bazyliowe:
60 g listków bazylii
50 g startego sera parmezan
25 g pistacji
25 g orzechów nerkowca
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
125 ml olej
gofry dyniowe:
110 g mąki owsianej
140 ml wody
30 ml oleju
1 jajko, sól
100 g purre z dyni upieczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pozostałe:
5 pomidorków koktajlowych
1 cukinia mała
4 jajka
1 łyżka octu
1 garść rukoli
Pesto bazyliowe:
Składniki pesto przekładam do pojemnika wysokiego i miksuję blenderem.
Gofry:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję jajko, proszek do pieczenia, wodę, olej, sól, i mieszam trzepaczką. Odstawiam na 10 minut aż mąką wchłonie lepiej wodę. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam. Wykładam porcję ciasta i smażę około 6 minut. Na gofrze układam garść rukoli, smaruję pesto. W garnku zagotowuję litr wody, solę, wlewam ocet. Wbijam jajka po dwie sztuki i gotuję w koszulce około 3-4 minuty. Jajko odcedzam z wody i podaję na gofrze. Dekoruję pomidorkami i kawałkami cukinii którą przesmażyłam.
Ach, gdyby ktoś mi podał TAKIE śniadanie... Na męża nie liczę (nie, żeby nie chciał, ale raczej nie potrafi), niemniej spróbuję namówić córkę ;-D
OdpowiedzUsuń