wtorek, 11 czerwca 2019

Wegański deser bez cukru


Wegański, bez laktozy, bez cukru, glutenu deser palce lizać. Tylko trzy podstawowe składniki. Można dodać cukier, ale dla mnie jest on zbędny. Truskawki same w sobie są słodkie. Pięć minut i mamy pyszny, zdrowy deser z którym możemy grzeszyć.


















składniki:

1 szklanka płatków ryżowych
400 ml mleczka kokosowego
25 dkg truskawek
2 łyżki płatków migdałowych
6 gron winogrono ciemne
mięta do dekoracji



Do garnka wlewam szklankę mleka kokosowego i zagotowuję. Wsypuję szklankę płatków i gotuję na wolnym ogniu 3 minuty, mieszam. Jak płatki zrobią się gęste, dolewam resztę mleka kokosowego i miksuję blenderem. 

Truskawki myję, obieram z szypułek. Trzy sztuki zostawiam do dekoracji. Przekładam na patelnię i przesmażam na wolnym ogniu aż puszczą sok. Na dno pucharków przekładam łyżkę truskawek, potem płatki, znowu truskawki, płatki, i truskawki. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Dekoruję nimi deser, dodaję winogrono, truskawki świeże, miętę.

1 komentarz: