Takie tam proste ciacho na niedzielę z truskawkami moimi ulubionymi owocami. Mogę jeść w każdej postaci truskawy. Ciasto zrobiłam w godzinę. Także można wyczarować coś prostego a zarazem dobrego do kawy.
biszkopt:
3 jajka wielkość M
5 łyżek cukru
1 łyżeczka kakao
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska
pianka:
500 ml śmietany kremówki 30 %
60 dkg truskawek
2,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
wierzch:
1 galaretka truskawkowa z pianką
Biszkopt:
Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję łyżkę cukru i dalej ubijam, jak się rozpuści kolejna łyżka cukru. Na końcu dodaję żółtka jak piana jest lśniąca i cukier rozpuszczony. Mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję partiami do ciasta. Delikatnie mieszam łyżką. Formę o wymiarach 27X18 jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam 2/3 ciasta. Do pozostałego dodaję kakao i mieszam. Wykładam ciasto kakaowe na ciasto jasne. Rozsmarowuje. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam biszkopt. Piekę 10-15 minut.
Pianka:
Kremówkę ubijam z pudrem na sztywno. Żelatynę dwie łyżeczki namaczam w trzech łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali. Do żelatyny dodaję łyżkę śmietany i mieszam. Żelatynę letnią wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Wykładam 1/3 masy na biszkopt. Truskawki obieram i kroję na pół. Układam na śmietanie. Wylewam drugą część śmietany. 10 dkg truskawek miksuję blenderem. Dodaję do pozostałej części śmietany. Pół łyżeczki żelatyny namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Jeszcze ciepłą dodaję do truskawek. Na śmietanę białą wylewam śmietanę truskawkową. Wstawiam do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczam w 350 ml wody gorącej. Jak przestygnie wylewam ją na ciasto. Wstawiam do lodówki do stężenia.
Przepis świetny dziekuje z tym ciemnym.biszkoptem rewelacja !!
OdpowiedzUsuń