Naleśniki z budyniem z morelami i zapiekane ze śmietaną i migdałami. Uwielbiam morele,a budyń z nimi to coś obłędnego. Z mojej porcji wyszło sześć sztuk. Robię cienkie bo takie lubię. Po zapieczeniu są jeszcze bardziej chrupiące. Polecam dodać do ciasta masło bo są lepsze wtedy.
ciasto na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szczypta soli
125 ml jogurtu greckiego
50 ml wody gazowanej
125 ml mleka
50 g masła
budyń morelowy:
1 budyń waniliowy
4 łyżki cukru trzcinowego
300 ml mleka
500 g moreli
pozostałe:
3 łyżki migdałów uprażonych
200 ml śmietany 18 % gęstej
1 łyżka cukru waniliowego
mięta świeża
kawałek masła
Naleśniki:
Do wysokiego pojemnika przekładam składniki na naleśniki bez masła. Masło rozpuszczam i studzę. Dodaję do ciasta i mieszam. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.
Budyń morelowy:
Morele kroję w kostkę, przekładam na patelnię, dodaję cukier trzcinowy i chwile podsmażam aż będą lekko miękkie. Połowę odkładam, a połowę miksuję blenderem.
Do garnka wlewam mleko. W 50 ml rozpuszczam budyń. Resztę mleka zagotowuję, wlewam budyń i gotuję na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Do gorącego dodaję gorące pure morelowe i mieszam.
Naleśniki smaruję budyniem składam na pół, układam łyżkę moreli podsmażonych i składam znowu na pół. Układam w naczyniu posmarowanym masłem, posypuję migdałami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i zapiekam 15 minut.
Śmietanę mieszam z cukrem, wykładam na naleśniki i wstawiam jeszcze na pięć minut do piekarnika. Podaję ze świeżą miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz