Strony

Strony

wtorek, 11 czerwca 2019

Wegański deser bez cukru


Wegański, bez laktozy, bez cukru, glutenu deser palce lizać. Tylko trzy podstawowe składniki. Można dodać cukier, ale dla mnie jest on zbędny. Truskawki same w sobie są słodkie. Pięć minut i mamy pyszny, zdrowy deser z którym możemy grzeszyć.


















składniki:

1 szklanka płatków ryżowych
400 ml mleczka kokosowego
25 dkg truskawek
2 łyżki płatków migdałowych
6 gron winogrono ciemne
mięta do dekoracji



Do garnka wlewam szklankę mleka kokosowego i zagotowuję. Wsypuję szklankę płatków i gotuję na wolnym ogniu 3 minuty, mieszam. Jak płatki zrobią się gęste, dolewam resztę mleka kokosowego i miksuję blenderem. 

Truskawki myję, obieram z szypułek. Trzy sztuki zostawiam do dekoracji. Przekładam na patelnię i przesmażam na wolnym ogniu aż puszczą sok. Na dno pucharków przekładam łyżkę truskawek, potem płatki, znowu truskawki, płatki, i truskawki. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Dekoruję nimi deser, dodaję winogrono, truskawki świeże, miętę.

1 komentarz: