Wybuchowa bezglutenowa sałatka z makaronem, dynią i granatem. W sałatce tej znalazło się wszystko to co jest najlepsze jesienią. Może zabrać ja do pracy na lunch, zrobić na kolację. Na pewno od niej nie przytyjecie. Samo zdrowie.
1 główka sałaty strzępiastej
1 gałązka jarmużu
30 dkg dyni piżmowej
60 g sera camembert
1/2 granatu
100 g łososia wędzonego
50 g makaronu penne kukurydzianego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
2 łyżki oleju rzepakowego
sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka plaska koperku suszonego
sól, 1/3 łyżeczki bazylii suszonej
Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i energicznie mieszam aż zrobi się gęsty.
Dynię obieram i kroję w kostkę. Przekładam do miski, dodaje sól, pieprz, bazylię, olej i mieszam. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę. Zmniejszam na 180 minut i piekę około 10 minut aż dynia będzie miękka.
Sałatę, jarmuż myję, strzepię na talerzu. Makaron gotuje w osolonej wodzie według instrukcji opakowania. Na sałacie układam łososia, makaron wystudzony, nasiona granatu, kawałki sera. Sałatkę polewam sosem przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz