Jest to propozycja wegetariańska na rozgrzewające danie jesienne. Bakłażan z dynią, ryżem i papryką. Potrawa jest bardzo syta, bo sam bakłażan jest mięsistym warzywem.Uwielbiam tą oberżynę i polecam wam bo można przygotować ją na wiele sposobów.
2 bakłażany
1 woreczek ryżu długoziarnistego Uncle Bens
40 dkg dynia hokkaido
1 papryka czerwona
natka pietruszki
olej rzepakowy
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej
papryka ostra
3 łyżki startego parmezanu
2 tortille ze szpinakiem
Dynię kroję wzdłuż na pół, wycinam miąższ bakłażana zostawiając po 1 cm. Bakłażana łódeczki smaruję olejem, posypuję solą i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut. Dynię obieram i kroję w kostkę. Przekładam do miski, posypuję solą, pieprzem, wlewam trzy łyżki oleju i mieszam. Układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę razem z bakłażanem, ale piekę tylko około 5-10 minut aż dynia będzie miękka ale nie ma się rozpadać.
Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojony miąższ bakłażana, paprykę pokrojoną i smażę całość. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną i chili. Do ryżu dodaję dynię, bakłażana z papryką, pokrojoną natkę pietruszki i mieszam. Farsz układam w łódeczka bakłażana, posypuję startym parmezanem i wstawiam jeszcze na 5 minut do piekarnika. Tortille kroję na trójkąty i podgrzewam na suchej patelni aż się lekko zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz