poniedziałek, 29 października 2018

Dyniaczki z serem i jabłkiem


Jesienne dyniaczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem dyni i jabłek. Część dyniaczków nadziałam serem z dynią, a część małymi jabłuszkami. Mamy dwa w jednym. Najlepsze są jeszcze ciepłe do schrupania.









ciasto:

330 g mąki pszennej
2 dkg drożdży
150 g puree z dyni
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
40 g masła
120 ml mleka

nadzienie:

150 g sera twarogowego tłustego
1 łyżka miodu
150 g dyni pieczonej
8 jabłek małych
migdały
puder

Ciasto:
Do miski przekładam drożdże, wlewam połowę letniego mleka, dodaję szczyptę cukru, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około dwie łyżki.
Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.

Do wyrośniętego zaczynu przesiewam  resztę mąki,  dodaję jajko, puree z dyni, cukier, sól, resztę mleka i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu dodaję roztopione masło zimne i dalej wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam ponownie i dziele na małe porcje na 16 części, około 50 g jedna.

Nadzienie:
Ser, miód płynny, dynię upieczoną przekładam do miski i rozdrabniam blenderem. Na porcji ciasta układam ser dyniowy łyżeczkę i sklejam jak pączka. Nożyczkami nacinam na około co centymetr. Układam na blaszce w odstępach na papierze do pieczenia. Połowę ciasta nadziewam małymi jabłuszkami, sklejam i też nacinam nożyczkami. Piekę w dwóch turach.
Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę około 20-25 minut aż się lekko zrumienią bułeczki . Po wyjęciu z piekarnika z migdałów robię ogonki dyni.


1 komentarz:

  1. Świetne. Zapraszam do udziału w akcji https://www.facebook.com/events/512132555970328/

    OdpowiedzUsuń