niedziela, 12 sierpnia 2018

Serniczki jeżynowe z granolą


Lekkie mini serniczki jeżynowe ze zdrową domową granolą. Można je zabrać na wynos do pracy, na piknik. Chrupiąca granola o wiele lepiej mi smakuje niż ciasteczka kruche które często dodaję też do sernika. Taka mała przyjemność delektowania się owocowym sernikiem na zimno. Robi się go bardzo szybko. Sama nie mogłam doczekać się aż się zetnie w lodówce.
































granola:
1 szklanka migdałów
2 łyżki płatków owsianych
szczypta soli
1 łyżka miodu

sernik:
300 g sera śmietankowego twarogowego
200 g jogurtu greckiego
125 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka żelatyny

galaretka jeżynowa:
200 g jeżyn
1 łyżeczka żelatyny
dekoracja:
jyżyny

granola:
Migdały zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15  minut. Po tym czasie zdejmuje z nich skórkę, a migdały przekładam do pojemnika. Za pomocą blendera rozdrabniam je ale nie na pył, mają zostać kawałki, dodaje do nich patki owsiane i miód. Mieszam całość widelcem, dodaje sól. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15 minut. W między czasie mieszam, żeby się nie przypaliły i równo zarumieniły migdały.

sernik:
Ser, jogurt,śmietanę,cukry przekładam do miski i mieszam mikserem żeby ser był puszysty. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam. Dodaję do niej łyżkę sera, mieszam i wlewam do reszty sera cały czas miksując.

galaretka:
Jeżyny miksuje blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę rozpuszczam w łyżce zimnej wody potem podgrzewam w mikrofalówce i dodaję do musu jeżynowego. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia.

Na dno słoiczków układam granolę, potem na przemian sernik, mus jeżynowy i tak do końca. Dekoruję jeżynami, polewam resztą musu i wstawiam do lodówki na dwie godziny.

2 komentarze:

  1. Królewskie śniadanie, w sam raz na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżyn ci u nas pod dostatkiem.
    Wspaniale się prezentuja, trzeba będzie dać im szansę.
    xxx

    OdpowiedzUsuń