Najlepsze jeszcze ciepłe, drożdżowe warkocze z budyniem jeżynowym i migdałami. Idealne do piknik, do pracy, na działkę. Na jednej sztuce nie poprzestaniecie. Uwielbiam takie drożdżowe buły, a podane z budyniem owocowym są przepyszne.
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g jogurtu greckiego
- 50 ml mleka
- 2 dkg świeżych drożdży
- 70 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
- nadzienie:
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 350 g jeżyn
- 1 łyżka cukru
- 125 ml mleka
- 50 g migdałów obranych
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, wlewam letnie mleko, dodaję łyżkę mąki i mieszam. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, jogurt oraz żółtka które wcześniej ubiłam mikserem z cukrem. Całość wyrabiam mikserem. Masło roztopione i wystudzone dodaję do ciasta na końcu i dalej wyrabiam mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Ciasto wykładam na stolnicę zagniatam je, podsypuje mąką i wałkuję na prostokąt o wymiarach 40x 50 cm. Kroje na 12 prostokątów o wymiarach 10x17 cm.
- Nadzienie:
- Jeżyny przekładam do garnka, i miksuję blenderem. Przecieram przez sito. Mus przelewam do garnka dodaję cukier i zagotowuję. W misce rozrabiam budyń z mlekiem i wlewam do gotującego musu. Jak budyń zgęstnieje przykrywam go folią i odstawiam do ostudzenia.
- Na każdym kawałku ciasta rozsmarowuje budyń. Zostawiam z każdego brzegu po 1 cm wolnego od farszu. Zwijam w rulon i sklejam końce. Nożem nacinam wzdłuż przez środek ale nie do samego końca. Przecięte dwa paski zwijam w warkocz i sklejam koniec. Układam na blaszce na papierze do pieczenia w odstępach. Piekłam w dwóch turach. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut i przykrywam ściereczką. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dół. Warkocze smaruję przed włożeniem do piekarnika rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Posypuję cukrem trzcinowym, a część rozkruszonymi migdałami. Piekę 20 minut aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz