Letnia, lekka zupa warzywna z fasolką i bobem w roli głównej. Zupę zrobimy bardzo szybko. Jest syta. Możemy zabrać ja do pracy, będzie idealna na lunch. Bardzo lubię takie sezonowe zupy. Tak niewiele trzeba a można wyczarować coś pysznego.
300 g fasolki szparagowej żółtej
koper i natka pietruszki
5 dkg sera feta
125 ml śmietany 30 %
1,5 litra bulionu warzywnego
2 ziemniaki
1 cebula
masło klarowane
1 liść laurowy
2 ziele angielskie
sól, pieprz
Do gotującej wody osolonej wrzucam bób i gotuję 5 minut, ma być aldente. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Obieram go z łupinek. W garnku na maśle przesmażam pokrojoną cebulę. Dodaje obrane i pokrojone ziemniaki w paski i dalej przesmażam. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną fasolkę, liść laurowy, ziele i gotuję 15 minut aż fasola będzie miękka. Na końcu dodaję bób, wlewam śmietanę, dodaję pokrojona natkę, koper, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z serem feta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz