Letnia sałatka z czereśniami i porzeczkami oraz krwistym stekiem. Sałatka powstała dzięki inspiracji bloga Just a Salad. Zawiera ona wszystko to co uwielbiam. Jest lekka, zdrowa i pożywna. Dużo sezonowych smakołyków na talerzu.
2 garście rukoli
4 szparagi zielone
150 g czereśni
1 garść porzeczek
50 g sera lazur
1 stek z rostbefu
sól,pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka syropu klonowego
sos:
sól, pieprz
1 łyżka octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka syropu klonowego
Stek z rostbefu sole, pieprzę i układam na gorącej patelni i smażę na oleju po około dwie minuty z każdej strony. Odstawiam mięso na 10 minut po usmażeniu. Jak przestygnie kroję w paski.
Na patelnię dodaję syrop klonowy, ocet balsamiczny i czereśnie wydrylowane. Przesmażam chwilę.
Szparagi kroję na maszynce do chleba na cienkie paski. Wrzucam do gotującej wody osolonej i odstawiam na 10 minut, nie gotuję już ich. Na talerzu układam rukole, dodaję plastry mięsa, czereśnie, porzeczki, ser lazur. Składniki sosu mieszam w słoiczku i polewam nim sałatkę.
Ta sałatka wygląda przepysznie. Ciekawa jestem efektu smakowego połączenia steku z wiśnią :).
OdpowiedzUsuń