Ciasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny.
biszkopt makowy:
4 jajka wielkość M
4 łyżki cukru trzcinowego
50 g maku mielonego
3 łyżki płaskie mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa pomarańczowa:
1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/
3 budynie waniliowe bez cukru
3 łyżki cukru trzcinowego
pianka:
500 ml śmietany kremówki 36 %
1 puszka mandarynek w syropie
2/3 opakowania galaretki pomarańczowej
czekolada gorzka do dekoracji
Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, i kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żóltka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i łącze z makiem. Dodaję do jajek i mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o wymiarach 24X24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę makową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Biszkopt studzę.
Masa pomarańczowa:
Z pomarańczy wyciskam sok. W jednej szklance soku rozrabiam budyń a resztę soku z cukrem zagotowuję w garnku. Do gotującego soku wlewam budyń i mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem wylewam na biszkopt i odstawiam do przestygnięcia.
Pianka:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. 1/2 szklankę syropu z mandarynek zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę śmietany. Kilka mandarynek zostawiam do dekoracji. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą gorzką. Z papieru wycięłam szablon gwiazdek i w ten sposób powstały gwiazdy.
Pomysł od #beco
Przepis bierze udział w konkursie #ciastojakzobrazka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz