środa, 13 grudnia 2017

Pasztet z karpia z podgrzybkami


Pasztet lekki, wilgotny z nuta lasu w postaci grzybów suszonych. Karpia można podać nie tylko smażonego na świątecznym stole ale także w postaci pasztetu.
















80 dkg karpia
1 marchewka
1 kawałek selera
1 por biała część
1 garść podgrzybków
 2 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 bułka czerstwa
2/3 szklanki mleka
1 jajko ugotowane na twardo
1 jajko surowe
1 łyżeczka soli
pieprz
gałka muszkatołowa
oregano świeże
1 cebula
50 g masła

Podgrzybki moczę w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień gotuję godzinę w tej samej wodzie.

Marchew, seler obieram i myję z porem. Przekładam do garnka dodaję, liście laurowe, ziele angielskie, sól  i gotuję aż warzywa będą aldente. Pod koniec gotowania warzyw dodaję karpia kawałki i gotuję jeszcze 10 minut.Rybę z warzywami wyjmuję z bulionu i studzę. Rybę obieram z ości i skóry. Mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną, jajkiem ugotowanym, marchewkę, selerem, porem. Przekładam do miski, dodaję jajko, gałkę muszkatołową, oregano, roztopione i wystudzone masło, bułkę namaczaną w mleku i grzyby pokrojone drobno. Doprawiam solą, pieprzem. Mieszam dokładnie.Jak masa jest za gęsta można dolać trochę bulionu. Foremkę aluminiową smaruję oliwą, wysypuję bułką tartą, i wykładam pasztet. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę godzinę góra, dół. Pasztet odstawiam do wystygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz